Categorieën
Content marketing

Een blog schrijven in vijf stappen

Overal op internet vind je blogs. Bijna elke zichzelf respecterende website heeft wel een blogpagina. Voor content marketeers is het schrijven van blogs belangrijk: bedrijven willen hoogwaardige content op hun websites, en daarvan zijn blogs een groot onderdeel. Op internet geldt het credo: ik blog dus ik besta.

Maar wat is een blog eigenlijk precies?

Een blog is een kort artikel dat je op je website plaatst, waarin je je kennis of ervaringen deelt en dat je helpt je search ranking te verhogen. Een blog bestaat uit ongeveer 500 woorden, bevat vaak foto’s en beantwoordt vragen van je doelgroep.

Een blog kan alle vormen aannemen, van een kort, populairwetenschappelijk artikel tot een praktisch lijstje met tips. Alles is mogelijk in een blog. Daarom is deze vorm van schrijven zo toegankelijk.

Bloggen als marketingstrategie

Wie regelmatig goed geschreven blogs met relevante inhoud plaatst, kiest voor een serieuze marketingstrategie. Veel bedrijven passen deze strategie toe. Een blog is namelijk makkelijk te behappen voor de lezer: die kan in korte tijd iets lezen over een interessant onderwerp. En bovendien is het schrijven van blogs een vrij laagdrempelige manier om kennis te delen, zichtbaar en vindbaar te worden en conversie te verhogen. Win-win-win dus.

De drie hoofdredenen om te gaan bloggen op een rijtje:

Je wordt zichtbaar en vindbaar

Door te bloggen maak je je site zichtbaar en vindbaar. Hoe meer kwalitatief hoogwaardige content je site bevat, hoe hoger Google je site ranks. Hierdoor vinden mensen je website sneller, waardoor je meer lezers trekt.

Je vergroot je kennisleiderschap

Als je goede blogs schrijft, zet je jezelf neer als kennisleider op je vakgebied. Als jouw website vol staat met interessante teksten, zal dat mensen trekken die daar meer over willen weten. Ook professionals uit je vakgebied. Als niet alleen leken, maar ook mensen met kennis van zaken  hun informatie op jouw website kunnen vinden, word je gezien als kennisleider, wat de positie van je bedrijf versterkt.

Meer lezers = meer conversie

Hoe meer relevante teksten je website bevat, hoe meer lezers je trekt en hoe meer conversie da oplevert. En meer conversie betekent meer potentiële leads en klanten. Let wel op: het is belangrijk dat je altijd relevante content plaatst; goed geschreven blogs over onderwerpen waar je lezers echt wat aan hebben.

Een blog schrijven in vijf stappen

Een blog schrijven is niet moeilijk. Je moet het alleen wel doen. En daar gaat het vaak mis, want bloggen kost tijd. Bovendien moet je niet zomaar beginnen, het werkt het beste als je volgens een plan werkt.

Bepaal je doelgroep en je tone of voice

Heel belangrijk voor je gaat beginnen met bloggen: voor wie ga je schrijven? Met andere woorden: wie is je doelgroep? Dat is belangrijk om voor ogen te hebben, want als je weet voor wie je schrijft, kun je daar weer je tone of voice op aanpassen. Schrijf je voor jonge meiden? Dan is het logisch dat je een vlotte stijl aanhoudt en je lezers aanspreekt met ‘je’. Schrijf je voor oudere mensen? Dan werkt een wat formelere schrijfstijl beter, en is de aanspreekvorm ‘u’ beter op zijn plaats.

Lees hier hoe interesses, het opleidingsniveau en de leeftijd van je doelgroep de tone of voice voor je blog bepalen.

Verzamel relevante onderwerpen

Schrijf niet zomaar wat in het wilde weg, maar verzamel relevante onderwerpen. Onderwerpen die passen bij je website, en waar je lezers echt wat aan hebben. Je lezers moeten in de blogs worden getriggerd om door te klikken naar al die andere interessante blogs en pagina’s op je website. Als je weet wat je lezers interesseert, wordt het vanzelf makkelijker om goede blogonderwerpen te bedenken en verzamelen.

De perfecte lengte en vorm van je blog

Goed, je hebt je doelgroep in kaart en hebt interessante onderwerpen bedacht om over te gaan bloggen. Nu moet je nog bedenken in wat voor vorm je je blog wilt gieten. Een blog heeft namelijk geen vaste vorm – dat is nu juist ook de charme ervan. Eigenlijk is de lengte van je blog het enige waarmee je rekening moet houden. Bij hier kiezen van de juiste vorm zijn er geen beperkingen, maar juist oneindig veel mogelijkheden. Een aantal voorbeelden:

  • Lijstjesblogs
  • Kennisblogs
  • Storytelling
  • Ervaringsblogs
  • Vaardigheidsblogs

Zonder goede titel kun je je blog net zo goed meteen weggooien

Om lezers naar je blog te trekken, moet je een pakkende titel verzinnen. Want als je lezers er niet van kunt overtuigen om je blog te lezen, had je je blog net zo goed niet hoeven schrijven. Als je titel slecht is, leest niemand je blog, hoe goed je tekst verder ook is. Een goede titel is dus key – hij moet de lezer direct bij de strot grijpen. Lees hier hoe je dat doet.

Tussenkopjes en alinea’s maken je tekst leesbaar

Als er iets is wat lezers afschrikt, zijn het wel hele lappen tekst. Ga zelf maar na: wat doe jij als je op een webpagina klikt en je ziet één grote, onoverzichtelijke brij aan letters? Precies, je klikt weg. Zorg er daarom voor dat je je tekst opdeelt in alinea’s met tussenkopjes erboven, die de lezer op een logische manier door je tekst heen leiden. Lees hier hoe je je tekst in hapklare brokken verdeelt, die ervoor zorgen dat je lezers niet wegklikken, maar doorklikken.