Home Content Het verschil tussen content marketing voor B2B en B2C

Het verschil tussen content marketing voor B2B en B2C

Author

Date

Category

5 verschillen en 1 verpletterende overeenkomst

Contentmarketing is belangrijk, zo ver waren we al. Maar zijn er voor verschillende soorten bedrijven ook verschillen in aanpak bij het schrijven van content?

Content van een B2B-bedrijf richt zich op mede-ondernemers, en content van een B2C-bedrijf op consumenten.

Wat voor gevolgen heeft dat voor je content marketing?

De doelgroep van B2B is complexer dan die van B2C

Bij B2B zijn altijd meerdere mensen betrokken die beslissingen moeten nemen. Daarom is het belangrijk dat je schrijft voor die specifieke mensen die de beslissing moeten nemen, en dat je content hun vragen beantwoordt.

Maar erachter komen wie die specifieke mensen zijn is niet zo eenduidig. In B2C-marketing is het veel duidelijker tot wie je je moet richten. Dat maakt het eenvoudiger om relevante blogs te schrijven voor B2C.

Lees ook: 6 taalblunders die je wilt vermijden

Je schrijft als professional voor professionals

B2B-content vereist dat je het product dat je verkoopt volledig begrijpt, omdat je schrijft voor professionals die zelf ook experts in hun vakgebied zijn en jouw content lezen om wat op te steken.

Daarom moeten B2B-contentschrijvers nauw samenwerken met deskundigen op het desbetreffende vakgebied om waardevolle content te kunnen schrijven.

Informeren en een vertrouwensband creëren

De content die je schrijft mag niet over je product of je dienst gaan, maar moet de vragen van je beoogde publiek beantwoorden. Voor je de content schrijft moet je dus weten wat hun vragen en behoeften zijn. Het doel is dat je een vertrouwensband met je klanten opbouwt.

Het mag, veel minder dan bij B2C-marketing, geen verkooppraatje zijn. Kies je bij het schrijven van content voor conversie of voor traffic?

Toon kennisleiderschap door content met diepgang

B2B-contentmarketing moet helpen kennisleiderschap van je merk op te bouwen. Het is belangrijk dat je klanten zien dat jij een expert bent in je vakgebied.

Dit is bij B2B nog belangrijker dan bij B2C; in de ogen van een leek ben je al gauw een expert, maar bij je vakgenoten moet je bewijzen dat je weet waar je het over hebt. Zorg daarom altijd voor content met inhoud en diepgang.

B2B-contentmarketing moet leads genereren voor sales

B2B-contentmarketing is nauw verbonden met sales. B2B-contentmarketing zou moeten helpen leads te genereren voor de sales teams, die de leads zo gauw mogelijk moeten opvolgen.

De content marketing moet op één lijn liggen met de sales – een goede samenwerking is dus vereist. In dit artikel schreven we hoe een SEO specialist kan samenwerken met een content marketeer.

Maar of je nu schrijft voor bedrijven of consumenten, er is 1 verpletterende overeenkomst:

Je schrijft voor mensen.

En mensen willen teksten lezen die hen informeren, inspireren, helpen en entertainen. Door goedkope verkooppraatjes prikken ze zo heen. Probeer jezelf dus niet op te blazen tot hemelse proporties, maar positioneer jezelf als hun gelijke die alleen in dat ene vakgebied hun problemen kan oplossen.

Deel je kennis. Mensen hebben behoefte aan interessante artikelen met diepgang. Goede content voorziet in die behoefte.

Linda Elise

Linda is taal- en contentfanaat. Schrijft over copywriting, vertalen en marketing.

Samenwerken? Stuur me een mailtje!

Recente berichten

Het effect van promotionele producten en waarom zou je ze inzetten?

Als we het over promotionele producten hebben, dan denken we al snel aan producten die bedrijven inzetten om de naamsbekendheid te vergroten....

3 tips om scriptie-stress te voorkomen

Het schrijven van een scriptie is iets waar iedere student tegenop kijkt. Natuurlijk is het scriptie schrijven een lastig proces. Je moet...

Promotieartikelen als effectieve marketingtool

Of het nu gratis pennen, zadelhoesjes of bedrukte winkelwagenmuntjes zijn, dit soort items met een bedrijfslogo erop zijn een van de beste manieren om...

Hoe een sociaal intranet werken voor een vertaalbureau leuker maakt

Als freelance vertaler werk ik voor een vertaalbureau. Technisch gezien kan ik vanaf iedere locatie werken. Noem mij een digital nomad, noem...

Het verschil tussen content marketing voor B2B en B2C

5 verschillen en 1 verpletterende overeenkomst Contentmarketing is belangrijk, zo ver waren we al. Maar zijn er voor...